Cook oppskrifter

AGARICUS (sannsynligvis prinsen ‘Agaricus Augustus’) eller USS Enterprise? Der…

AGARICUS (sannsynligvis prinsen ‘Agaricus Augustus’) eller USS Enterprise? Det er rundt 40 varianter av Agaricus i Storbritannia, hvorav three er giftig. Av de få er en ansvarlig for flest forgiftninger, og selv om den ikke er dødelig, vil den gjøre deg litt syk. Dette skal jeg dekke en annen gang når jeg får tak i marksopp. Typiske identifikatorer for slekten Agaricus er veldig typiske for soppene du vil kjøpe… – De har stort sett hvite hetter (ikke alle som i dette eksempelet). – De har kraftige stengler. – Viktigere er at de ikke vokser fra en sekk, i motsetning til amanitas osv. – De har gjeller og gjellene berører ikke stilken, de ser ut til å rulle opp mot stilken uten å berøre – Gjellene begynner vanligvis rosa å eldes brune til til slutt nesten svarte etter hvert som de modnes, ikke hvite gjeller, absolutt ikke i noe eksemplar som modnet til et punkt for plukking. – De har et synlig skjørt, som er der sløret har løsnet fra hetten etter hvert som det har vokst. Noen ganger er disse skadet og ikke til stede, males du kan se tegn på at det var der. De giftige er ganske enkle å skille hvis du vet hva du skal se etter. Normalt en sterk gulfarge når den er skadet, eller lukten (kjemisk og ikke soppaktig). Jeg så dette eksemplaret i ganske åpen skog, ved siden av en sti. Jeg inspiserte den ettersom den ligger og den skjellete hetten lignet på prinsen. Høyt ansett og mindre vanlig.. Basert på inspeksjonen og lukten er jeg sikker på at det er en spiselig Agaricus. Males jeg vil ikke si at jeg er 100% sikker på at det er en prins, da det ikke er “en” typisk. Prinsen er vanligvis jevnere over skjørtet og har noe slangeskinnsmønster underneath seg. Pluss at det er blåmerker, skalet topp er ikke en konkurransekamp. Når prinsen kuttes lukter den soppaktig og ikke kjemisk i det hele tatt. Den lukter litt søtt, en marsipanstemning. Jeg fikk den lukten fra denne soppen, min kone gjorde det ikke. Lukt er en subjektiv identifikator. Uansett, spis aldri sopp du ikke er sikker på. Selv om jeg gjerne ville ha spist dette, utelukket jeg det naked på grunn av hvor jeg fant det. Det er førsteklasses hundeterritorium, og dette ble funnet rett ved siden av en godt opptråkket og urinert sti.

Related Articles

Back to top button